2010-04-03

Haljala elanikud protestivad koloriidikaevanduse vastu

Harvanähtava koosmeelega protesteerivad Haljala inimesed plaani vastu rajada valla territooriumile koloriidikaevandus. Ülestõusmispühal blokeerisid vihased lääne-virulased vallakeskus Haljala ainsa ristmiku. Aktivistid Rein Pütsepp ning tundmatuks jääda sooviv Kaarel Vähk ronisid Haljala sümboliks kujunenud valgusfoori otsa ning heiskasid sinna valla sinivalgele liputaustale kirjutatud protestiloosungi: Vähem Koloriiti!

182 ruutkilomeetrise valla elanikud on raevunud Haljala vallalitsuse plaani peale rajada Haljala valda Tatruse küla territooriumile Eesti esimene koloriidikaevandus. Ei ole meil vaja seda koloriiti. Vallal on lahedamata eelarveprobleemid, kokkuleppele pole jõutud tasuta lõunate osas põhikooliõpilastele esimesest kuuenda klassini ning vallavanema suguvõsale, siiani on lahendamata eelmisel aastal toimunud mootorrattavargus Võle külas, loetleb elupõline Valjalane Endel Puusaag.
Teine terve elu Valjalas elanud mees, 62. aastane Sergei Särg põrutab aga otse: See on ju vallavanema otsene korruptsioon. Oma väimehega ta seda asja ajab ja ei oleks see tal esimene kord valla raha eest ennast võõraste sulgedega ehtida. Seekord siis sõna otseses mõttes.
Vallavanem Arvi Neigaus ja tema popplauljast väimees Vaido kinnitavad aga otsekui ühest suust, et tegu on nö vallasantide pahatahtliku laimuga ning plaanitav koloriidikaevandus tooks avalikkuse positiivset tähelepanu mitte ainult Haljala vallale, vaid kogu maakonale ning aitaks ka Eestit tervikuna turustada kui värvikat ja rõõmsat reisisihti.

Vaido Neigaus lisab, et eriti kasulik oleks koloriidikaevanduse positiivne kuvand Briti saarte ning Beneluxi maade metroseksuaalide Eestisse toomisel. Oma väite tõsiseltvõetavuse kinnitamiseks toob ta näite, et keskmine Briti metroseksuaal jättis Salo valda Soomes, kus asub põhjamaade seni ainus tegutsev koloriidikaevandus, keskmiselt 1200 Eurot päevas. Kaevandusevastaste väitele, et rajatav kaevandus mõjuks laastavalt vallas arvukalt esindatud heteroseksuaalse mehe elukeskkonnale ning tooks kaasa võõrliigi Cranckus Homosexualis pidurdamatu sisserände rehmavad mõlemad Neigausid ainult käega. Ei ole sellist asja, lisab vanem mees pärast lühikest mõttepausi. Euroopast võime tuua mitmeid näiteid, kus senised elanikud ning homoseksuaalid on sõbralikult külg-külje kõrval eksisteerinud ning isegi ühiseid järglasi saanud.

Keskkonnaministeeriumile esitatud arupärimise peale vastati, et nö ühiste järeltulijate korral on siiski tegemist olnud homoseksuaalidele lähedase liigi biseksuaalidega ning tegu siiski pigem harvade erandite kui reegliga.

Ministeeriumilt saabunud vastuses lisatakse ka, et esialgu on luba ning Euroopa Liidu põrkefondi finantseering väljastatud siiski vaid koloriidikaevanduse rajamise võimaluste uuurimiseks ning seetõttu on vara rääkida võimalikest keskkonnamõjudest ja riskidest.

Enne valin ekstrasensitiiv Indreku Eesti Kabeliidu juhatusse kui sellel roppusel sündida lasen, võtab Sergei Särg kokku Valjalaste ühise mure. Elunäinud mehe silmades peegeldub seda öeldes meeleheide, ent ka otsustavus.

0 Kommentaarid:

Postita kommentaar

<< Home